Net Metering

1. Ποιά είναι η λειτουργία του;

Με το Net Metering, δεν κατασκευάζουμε φωτοβολταϊκό σύστημα, για να πουλάμε ηλεκτρική ενέργεια στην ΔΕΗ, το κατασκευάζουμε, για να παράγουμε μόνοι μας την ενέργεια που καταναλώνουμε, με σκοπό να μην την αγοράζουμε από τη ΔΕΗ. Επειδή όμως τα φωτοβολταϊκά παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο όταν έχει ηλιοφάνεια κι εμείς τη χρειαζόμαστε όλο το 24ωρο, είναι απαραίτητο κάπου να την αποθηκεύσουμε, ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και αδιάλειπτη απορρόφησή της. Αυτό μπορεί να γίνει με μπαταρίες, αλλά το σημερινό κόστος είναι σχεδόν απαγορευτικό.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να λύσει το Net Metering, δίνοντας τη δυνατότητα στους «αυτοπαραγωγούς» να χρησιμοποιούν το δίκτυο σαν «μπαταρία». Δηλαδή, όταν παράγουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειαζόμαστε, την περίσσεια την «δίνουμε» στο δίκτυο και όταν χρειαζόμαστε ενέργεια αλλά δεν έχει ήλιο για να παραχθεί, τότε την απορροφούμε από το δίκτυο. Στο τέλος κάθε χρόνου γίνεται η «εκκαθάριση». Πληρώνουμε για το ρεύμα στην ΔΕΗ μόνο, αν αυτό που παρήγαμε είναι λιγότερο από αυτό που καταναλώσαμε.

2. Ποιά πλεονεκτήματα προσφέρει στον ιδιοκτήτη μιας κατοικίας ή μιας επιχείρησης;

  • Με το Net Metering ο συμψηφισμός γίνεται σε ποσότητα ενέργειας (τι παράγω - τι καταναλώνω). Αυτό σημαίνει ότι για τον αυτοπαραγωγό μελλοντικά δεν θα υπάρχει καμία αρνητική επίδραση από κάποια αλλαγή στην τιμή της κιλοβατώρας.  
  • Σε σχέση με τα αυτόνομα συστήματα η ενέργεια που παράγεται και δεν καταναλώνεται εκείνη την στιγμή (ή για όσο κρατά η φόρτιση των μπαταριών), δεν χάνεται αλλά μεταφέρεται έως και ένα έτος, για να συμψηφιστεί με μέρες και ώρες που η παραγωγή είναι μικρότερη από την κατανάλωση.
  • Η παραγόμενη ενέργεια καταναλώνεται επί τόπου, περιορίζει τις ενεργειακές απώλειες του δικτύου και άρα το κόστος δικτύου που μετακυλύεται στον καταναλωτή.
  • Παράγει ηλεκτρισμό χωρίς να επιβαρύνονται οι γραμμές μεταφοράς και διανομής υψηλών φορτίων και δεν προϋποθέτει την κατασκευή νέων.
  • Δυνατότητα μηδενισμού του κόστους θέρμανσης - ψύξης - ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ), με την παράλληλη χρήση αντλιών θερμότητας και ηλιακών συστημάτων.